‘Zonodig verander ik tijdens gevecht mijn tactiek’

benbril2015 006‘Dat gaat niet gebeuren.’ Wat eerst op Amsterdamse bluf leek, werd realiteit. Nadat Pedro van Raamsdonk vorig jaar vernam dat het de laatste Ben Bril Memorial was geweest, sprak hij gedecideerd deze woorden. De voormalige Europees kampioen legde vervolgens contact met sponsors. Waarmee het balletje begon te rollen. Heel lang verhaal kort te maken: maandag aanstaande gaat in Carré het allerbeste boksgala dat dit land kent los. De negende Ben Bril Memorial met in de absolute hoofdrol wereldkampioen Rafik Harutjunjan: die zijn titel gaat verdedigen.
Harutjunjan pakte vorig jaar in hetzelfde decor de wereldtitel in een sensationeel, en enerverend gevecht. Het Carré kolkte en de pannen van de omliggende huizen lagen te rinkelen. Een gouden toekomst lachte de Bosschenaar toe. Wat niet helemaal uitkwam. Rafik, toen  getraind  door Henny Mandemakers, stond een jaar lang droog. Niet één partij, laat staan een groot gevecht. Helemaal niets. Maar eerst vertellen over de breuk met zijn ontdekker Mandemakers. ‘Ik ben Henny heel dankbaar’, zegt de wereldkampioen. ‘Maar ik wilde mijn horizon verbreden door naar Duitsland te gaan, een heel sterk boksland. Henny wilde niet mee. Heel jammer.’
brilprogProbeer maar eens een bokser die geen partijen krijgt scherp te houden. Ook bij Harutjunjan begon de motivatie weg te sijpelen.  Het tekent de sportman Rafik dat hij toch de moraal vond om er tegen aan te gaan. ‘Mijn nieuwe trainer Artur Gregorian, een legende in Duitsland, en een nieuwe manager hebben toegezegd dat ik vanaf nu minstens vier partijen per jaar krijg. Voor mijn titelgevecht in Carré ben ik drie maanden in een trainingskamp geweest. Ik zal alles doen om mijn wereldtitel te behouden.’ Uitdager is  Kevin Dotel, afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. De laatste is wat aantal partijen betreft  warm gedraaid. Negen gevechten, waarbij acht werd gewonnen, sieren zijn conduitestaat.  Hoe Rafik Harutjunjan zijn tegenstander gaat bestrijden? ‘Ik ga mij aan hem aanpassen. Zo nodig ga ik tijdens de partij mijn tactiek veranderen.’

Ben Bril Memorial, Koninklijk Theater Carré. Maandagavond 12 oktober. Aanvang 19.00 uur. Er zijn nog tweehonderd kaarten beschikbaar.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: