Uwe Smit koestert zijn mooie herinneringen

uwenotleyGevaarlijk? De wielerbaan was zes meter breed en meer dan driehonderd meter lang. Betere omstandigheden voor een stayerskoers zijn niet denkbaar. En toch zag hij het onheil. Uwe Smit, decennialang op de gangmaakmotor, had zo zijn twijfels. Voor de aanvang van de stayerskoers op de wielerbaan in het Franse Leblanc, afgelopen week,  zag de Noord-Hollandse gangmaker meteen het latente gevaar. Craquelé in het beton. Bloedjelink want kleine scheurtjes waar water onder komt. Met zijn renner, de Brit  James Notley, stond Smit op het programma voor een koers over twee manches. Waar zijn sluimerende onrust uitkwam. Vlak na het uitrijden van één van de bochten  ontstaat een flink gat in het beton. De voor hem rijdende stayer krijgt een klapband. En weet met een godswonder heelhuids te stoppen. Bij Uwe Smit neemt onrust op zijn schouder plaats. En fluistert in zijn oor over ‘Alkmaar’. Afgelopen januari was de lokale wielerbaan hét decor van het nationaal kampioenschap stayeren. Fantastische koers. Veel volk op de tribunes. Met een dramatische wending. Een behoorlijke valpartij. Smit was daarbij betrokken. Een mirakel dat de betrokken renners én Smit er redelijk goed vanaf kwamen. De laatste begon vraagtekens bij zijn hobby te plaatsen. En dat moet een gangmaker nooit doen. Geheid dat de kat plaats neemt op het dak.
uwearmbreukMaar wij gaan terug naar Frankrijk. Waar de baan met zogenaamde ‘snelcement’ werd opgekalefaterd. Dat gebeurde wél met de ’Franse slag’.  Uwe Smit kan dan wél bijna zeventig jaar zijn, maar aan zijn ogen mankeert niets. Scherp zag hij dat uit het gemaakte en opgevulde gat een steentje steken. Een opmaat voor ellende. En als dan ook nog eens een collega gangmaker zonder naar rechts te kijken omhoog rijdt, is het over en uit. Na twintig jaar stopt Smit er mee.  Op de zware gangmaakmotor zien ze hem niet meer. Hooguit op de derny. Het noodlot moet nooit getart worden. Een paar dagen na dit interview gaat het mis. Gecontracteerd voor de dernykoers van Zevenbergen. Waar Smits  geluk op was.  Valpartij. Gebroken sleutelbeen voor Uwe.  Wat meteen de welbekende druppel was. Het gangmaken is ‘over en uit’. De derny gaat verkocht worden. Ondanks de malheur is er geen spijt. Smit  koestert zijn mooie herinneringen. Over koersen in Duitsland, met overwinningen in Darmstad. En de  jaren dat hij samen met Notley op de Franse wielerbanen een veelgevraagde combinatie was. Of hij het adrenalinekolkende stayerswereldje gaat missen? Nee! De man staat nog steeds met zijn poten midden in het leven. Speelt in een rockband de basgitaar. En blijft als voorzitter van de Alkmaarse baancommissie betrokken bij het stayeren.

 Foto 1: Uwe Smit met James Notley.

One Response to “Uwe Smit koestert zijn mooie herinneringen”

  1. Uwe Smit Says:

    André ik reed de laatste jaren voor het Engelse stayersteam. En vooral met James Holland Leader. James Notley hebben wij erbij gekregen. Beide Jamesen sympathieke stayers die heel veel over hebben voor de stayers sport. We gaan ze deze winter in Alkmaar zien. Bedankt voor je bijdrage aan de stayers sport.


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: