In zijn lijf géén blikkie

examenmickhug 030De kop hanig, het lijf tanig. De blik op scherp.  En dan dat hart. Tweeëntwintig slagen tijdens zijn slaap. De cardiologe van het OLVG in Amsterdam, trok wit weg. Of het geen  tijd was  om een pacemaker te implanteren werd voorzichtig voorgesteld.  Ga je weg! In zijn lijf geen ‘blikkie’ zoals hij dat zelf noemt. Tweeëntwintig tikken, ‘gewone’ stervelingen worden nooit meer wakker. Maar hij is dan ook geen gewoon mens, dat we dat maar even weten. De man is hardfietser en belijdt de religie van de tijdrit.  Tijdens het wereldkampioenschap achtervolging 1957, amateurs, vond hij zijn ‘roeping’. Achtste werd hij.  Heeft sindsdien een latent erotische relatie met de chronometer. Een goed huwelijk, kun je stellen. Iedere dag wordt daarmee de liefde bedreven. Het voorspel begint bij de aanvang van de training. De wijsvinger zweeft boven de chronometer. Liefdevol wordt het knopje ‘start’ ingedrukt. Het dagelijkse gejakker,  tachtig kilometer lang, neemt een aanvang. examenmickhug 031
Decor, de kaarsrechte, winderige polderwegen ten noorden van Amsterdam.
Op een fietsje uitgevonden in een ruimtevaartlaboratorium en zónder valhelm. Hoofdbescherming is voor mietjes. De man behoort tot de helmloze. Hooguit een koerspetje op. Of een bandana. De man, voor intimi Luke, wegens gelijkenis met stripheld Lukey Luke, had meer bijnamen.
In zijn boek ’42 Wielerverhalen’ noemde Tim Krabbé hem Kunst. Maar dat zijn bijzaken.  We hebben het wél over die hardfietser, waarvan wij vooral niet moeten denken dat die ook zo nodig ‘moet’.
Vijf jaar geleden werd hij namelijk ’s werelds beste tijdrijder bij de masters. Op een behoorlijk geaccidenteerd terrein in Oostenrijk raasde hij met een gemiddelde veertig kilometer het parkoers van dertig kilometer af. Amateur-renners tekenen daar voor. De tijdrit, zijn Heilige Graal.  Aan de jaarlijkse wereldkampioenschap voor masters gehouden in Denemarken, laat hij aan zich voorbij gaan. Niet om fysieke reden. Het is het financiële plaatje. Of er moet zich een sponsor melden. En dan zijn er ook nog de zondagmorgenwielrenners. Die jongens op hun té dure fietsjes en té kekke zonnebrillen. Mochten deze twijfelen aan de man zijn kwaliteiten. Test het.  Ga het duel maar aan…  
Herman van Bruggen, bijna tachtig jaar: een fenomeen.

3 Responses to “In zijn lijf géén blikkie”

 1. Maurice Willems Says:

  Staat Herman nou bij Ger voor de deur??

  Met vriendelijke groet,

  Maurice Willems

  06-51454033

  cid:image001.jpg@01CE7749.FBA5D430

 2. Negative Split Says:

  Als Herman daar 1e wordt in zijn leeftijdscategorie, en er minstens 10 tegenstanders zijn, dan krijgt hij van mij € 100,00!
  Dat is het bedrag dat ik al eerder had gereserveerd voor Maas van Beek!


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: