Jan de Nijs de laatste in een lange traditie

Copy of jantje2Piet Dickentman opende in 1903 het bal. Jan de Nijs sloot dat in 1984 af. De Nijs was de vierentwintigste vaderlandse stayer die wereldkampioen achter de zware motor werd. Na hem was het over. De internationale wielerbond meende in haar wijsheid de stekker uit deze eens zo spectaculaire sport te moeten trekken. Exit spektakel op de wielerbanen. Waarschijnlijk daarom koestert  Jan de Nijs zijn stayerscarrière. Nooit één seconde werd er in bitterheid achterom gekeken. Daarvoor was het voor hem veel te mooi. Alleen al die herinnering hoe hij, Jan de Nijs, in 1984 op de hoogste trede van het podium stond als wereldkampioen. Geen euforie zonder realiteit. De Nijs weet ook nog haarscherp hoe hij bevangen werd door de angst in de minuten voor aanvang van een koers.
Fietsen achter een zware motor. Je moet het maar durven. In een sport waarvan de teller van dodelijke ongelukken op vijfenzeventig renners staat, een reëel gegeven. Ook Jan ontkwam ternauwernood aan de maaiende zeis van Hein. Op de wielerbaan van Dortmund werd een nachtmerrie bijna werkelijkheid. Tijdens de stayerskoers kreeg de Italiaan Dotti een klapband. De Nijs, gegangmaakt door Bruno Walrave, kon om de gecrashte Italiaan niet heen. Motor én Jan de Nijs vlogen de tribune in. De Amsterdammer kwam met een gebroken ellepijp en zeven hechtingen op zijn kaak er goed van af. Copy of jantje3
Jan de Nijs, ooit een begenadig wegrenner. Een flyer die regelmatig zijn koersen won. Dat was Cees Stam niet ontgaan. Stam, stayerscoach, benaderde Jan of hij het niet achter de motor wilde proberen. Dat was in 1983. Wat goed is, komt snel, orakelde Joris van den Bergh ooit. Klopt. De Amsterdammer werd een jaar later wereldkampioen.
Voor het stayeren is niet alleen atletisch vermogen maar ook een zekere leepheid vereist. Geflikt worden of flikken. Dat is de mores. De Nijs, acht keer kampioen van Nederland, weet dat als geen ander. Koste hem in 1985 een nieuwe wereldtitel. Goede benen had hij. Veel op de weg gekoerst om inhoud op te doen. En tóch ging de titelverdediger in de finale kopje onder aan een combine. De Nijs, koersend op de tweede plaats, werd opgehouden door de inmiddels gedubbelde Podlesch. De laatste zat in de slag met de latere wereldkampioen Dotti. De afrekening volgde een week later. Revanche van het wereldkampioenschap op de wielerbaan van Berlijn; met lokale favoriet de Berlijner Podlech.
jandenijs9 001Voor een vol stadion werd ‘rechtuit’ gereden. En géén consideratie voor de plaatselijke held. Een getergde De Nijs had nog iets recht te zetten: en won met overmacht. Podlech werd op een vernederende twee ronden achterstand gezet, en de verse wereldkampioen Dotti kreeg acht lappen aan zijn koersbroek. Ach ja, dat hoort er bij. Maakte het stayeren juist zo boeiend.
Jan de Nijs, wereldkampioen amateurstayers 1984, beseft goed dat zijn carrière er anders had uitgezien zonder gangmaker Walrave. De samenwerking ging niet altijd gladjes. Regelmatig zat De Nijs, kapot gereden, ‘ho’ te roepen. Zonder te remmen bleef Walrave door kachelen.  Moordgedachten borrelden bij De Nijs op. Na afloop vertelde Walrave dat het een tactische manoeuvre was. Vergeten en vergeven want De Nijs won wél.  De Nijs, inmiddels 58 jaar, strak van lijf en geest, traint ieder dag, en won vorig jaar nog achttien koersen op het parkoers Sloten.

Foto 3: Jan de Nijs nog iedere dag op de koersfiets.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: