Monument voor de legendarische Noppie Koch

Copy of beeldnoppiekoch 016En ze waren allemaal gekomen.  De vroegere kampioenen, inmiddels stram, oud, en der dagen nog niet zat. De overlevers, kerels ooit jarenlang actief in een bloedlinke sport. Als stayers en gangmakers balancerend op het slappe koord van het leven. Maar waren wél goed voor talrijke wereld- en nationale titels. Eén brok levende sportgeschiedenis. Hun namen stonden garant voor spektakel achter zware motoren. Dat was vroeger. Nu  kwamen ze eer  bewijzen aan een vroegere collega. Afgelopen vrijdagmiddag werd in de schaduw van Stadion Galgenwaard Utrecht,  het standbeeld onthuld van de legendarische Noppie Koch, één van de beste gangmakers ooit.
Noppie, oer-Utrechter, vijf jaar geleden vertrokken naar de Grote Stayershemel, kreeg zijn eigen monument. Uiteraard in de schaduw van het stadion waar hij als renner en later gangmaker schitterde. Voor dat het beeld onthuld werd, de onvermijdelijke toespraakjes gehouden in een brasserie met uitzicht op het speelveld van de FC.Copy of pietdewitnopkoch 
Harry Mater, groot stayersadept, de man die Koch samenbracht met renner Martin Venix, waar hij twee wereldtitels mee behaalde, had het over de grote technische kennis van Koch. Hoe de laatste als renner vlak voor de finale van het wereldkampioenschap 1963 de haperende motor van zijn gangmaker onder handen nam. De motor liep perfect. Koch werd vierde. Ook de zoon van Koch, Noppie junior, beschikkend over de gave van het gesproken woord, gooide er een mooie anekdote tegen aan. Over zijn ouwe heer in een etappe van de Ronde van Nederland 1954.  Dat pa vlak voor de finish, in het ‘oude’ Galgenwaard, en alleen vooruit met een grote inzinking kampte, vervolgens een bidon aangereikt kreeg en wonderbaarlijk herstelde.
beeldnoppiekoch 018Met veel gevoel voor realiteit wist junior niet wat er in die bidon zat, wél dat zijn vader won.
Het beeld, een initiatief van de ‘Gemeentelijke werkgroep directe voorzieningen’,  werd onthuld door Kochs weduwe en beide kinderen. Het  monument  is gemodelleerd naar een foto van het wereldkampioenschap 1979 waar Koch zijn renner Venix naar de wereldtitel voerde. Dat op het moment van de onthulling een plaatselijke motorclub met tientallen ploffende Harley Davidson motoren langs kwam denderen, moet Noppie Koch veel plezier gedaan hebben.

Foto 1: Het monument met de vroegere renner Martin Venix. Foto 2: 1967, Piet de Wit gegangmaakt door Noppie Koch. Foto 3: Van links naar rechts, Harry Mater, Piet de Wit, Martin Venix en Cees Stam. de laatste drie waren goed voor zeven wereldtitels.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: