Jan, de meest kleurrijke keeper ooit

jongbloedschietHet was dé plek waar je moest zijn. De kermis op de Nieuwmarkt. Het  jaarlijkse spektakel voor de Mokumse  jeugd. Zoveel was er in het Amsterdam van 1957 nou ook niet te beleven. Er werd geflirt, gekeken, geslenterd, gevreten, gezopen, gegokt  en meiden versierd.  De jongens van de geboortegolf wisten daar wel raad mee. Met afstand was de schiettent het populairst. De laatste centen, dubbeltjes en stuivers werden gespendeerd in een poging een ‘foto te schieten’. Altijd leuk om daar tegen je vrienden mee op te scheppen. Ook voor de vijf broertjes Jongbloed. 
Nico gaat, staande van de schouder schieten. De broertjes kijken gefascineerd naar de ‘roos’.  Een blik van verrassing in de ogen van Jan, tweede van links, als Nico raak schiet. Jan, een mooie jongen van zeventien jaar, tikkeltje bravoure, volksjongens eigen, is nog totaal  onbewust van het  feit dat uitgesproken hij bij een schiettent zijn bestemming gevonden had. JAN JONGBLOED. © foto Guus de Jong.
De Schiettent! Zelden is er een foto gemaakt die zo bol van symboliek staat  als die kermisfoto. Jaren later hield Jan Jongbloed, wiens doel alles behalve een schiettent was,  de op hem afgevuurde kogels tegen. Jan Jongbloed, de meest kleurrijke en legendarische keeper ooit in Oranje. Je kon alles zeggen over Jan maar niet dat hij zo’n grijze, dorre muis was als zijn latere collega Van der Sar.
Jan Jongbloed stond borg voor spektakel. Werd op vierendertig jarige leeftijd door Rinus Michels opgeroepen om tijdens het WK van 1974 het doel van Oranje schoon te houden. Deed de Mokumer meer dan voortreffelijk, want hield tijdens 663 minuten speeltijd zijn doel schoon. Jan, gedurfde speelstijl keepte met blote handen. Kon hij de bal beter voelen. Jongbloed speelde meer dan 717 wedstrijden in het betaalde voetbal, daarmee recordhouder, stopte op vijfenveertigjarige leeftijd. Jan Jongbloed, dat vroegere  jochie van de Nieuwmarktkermis, verkeerd op zijn vierenzeventigste nog in goede gezondheid en mag graag als verwoed sportvisser in natuurgebied De Botshol achter de snoeken aangaan.

Foto speciaal voor deze blog beschikbaar gesteld door José Jongbloed-Meijer, een vroeger
klas- en buurtgenootje van Stuyfssportverhalen.

 

Posted in Geen categorie. 6 Comments »

6 Responses to “Jan, de meest kleurrijke keeper ooit”

 1. Guus van Holland Says:

  Mooi stuk over die Jordanees in het doel, Andre, ik herinner me vooral zijn onmiskenbare Amsterdamse tongval

 2. Rob Woo Says:

  Wat een prachtig verhaal !

 3. G.jongbloed Says:

  We waren met 4 Jongbloed/jes link Ritus, Jan, Nico (met buks) en Gerrit.erg leuk verhaal.

 4. Harry Walstra Says:

  Prachtig portret van Jongbloed. Het verhaal minstens zo mooi als de foto.


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: