Niets menselijks was vreemd Gussie vreemd

Copy of gust9Kelen werden schor. Handen blauw geklapt. Zojuist had gangmaker Gussie Lawson zijn renner Guignard naar de wereldtitel gevoerd. Op de wielerbaan van het Leipzig eind augustus 1913, onderging Gussie minzaam het applaus. Twee weken later lag hij in het mortuarium. Zalig zijn de onwetenden en meer van dat Bijbelse geleuter.  Ook voor de jonge Lawson. Die verkeerde nog in een roes van lekkere euforie. Gussie’s had het maar geflikt. Waarbij tevens een  kleine rekening was vereffend. Nog wel met wat ooit zijn beste vriend was. Niets menselijks was Gussie vreemd. Want dat zijn vroegere boezemvriend Bobby Walthour kansloos op de laatste plaats was geëindigd, maakte het alleen maar zoeter. Gussie en Bobby. Voorheen maatjes. Dat was vroeger. Toen gingen ze voor elkaar door het vuur. Nu lag het iets gecompliceerder. En zoals altijd had dat te maken met geld en afgunst.  De perfecte katalysator om ‘eeuwige’ vriendschappen te laten struikelen.
Bobby Walthour en Gussie Lawson, afkomstig uit de zuidelijke staten van Amerika. Jongens nog, wielrenners en gehard op de beruchte wielerbanen van de Oostkust. Vertrokken in 1903 vol wilde plannen naar Europa. Gus als gangmaker met Bobby als stayer. Wat ook lukte. Een  jaar na aankomst op het oude continent raasde Walthour achter de rug van zijn gabber naar de wereldtitel bij de profstayers. In 1905 werd dat kunstje herhaald. Waarbij alle eer naar Walthour ging. Het zaad van afgunst was gezaaid.
Copy of lawsongrootGus Lawson, zoon van Zweedse emigranten, werd door zijn maatje achteloos aan de kant geschoven. Gussie Lawson zocht zijn heil elders. Via een rits andere renners sloot  Lawson voor het seizoen 1913 een ‘engagement’ af met Paul Guignard, een klein Frans stayertje. Guignard had geen spijt. Gekoerst werd voornamelijk in Frankrijk. Soms waren er ook contracten in het buitenland. Zoals Duitsland. Waar  Gussie zijn  Dürkoppmotor flink van Jetje gaf. Een serie tweede plaatsen en overwinningen in de grote prijzen van Keulen en Berlijn, brachten  zesentwintigduizend goudmark op. Duitsland, het land waar Gus Lawson zijn grootste triomf haalde.  Waar hij ook werd ingehaald door de Dood. Nadat in Leipzig de wereldtitel werd behaald kwamen de financieel aantrekkelijke contracten. Twee weken later, op 7 september, was Guignard mét Lawson dé publiekstrekker in Keulen. Een stayerskoers die de geschiedenis zal ingaan als de meest bloederige ooit. Halfweg koers ontploft namelijk de voorband van Lawsons motor. Met een reflex stuurt Guignard eromheen. Met negentig in het uur stort Gus tegen het beton. De aanstormende combinatie Meinhold/Scheuermann klapt er vol op. 
Copy of lawsonguigLawson, twee gebroken armen en gespleten schedel, vertrok samen met de eveneens verongelukte  Scheuermann naar de Grote Stayershemel. Gussie Lawson, 31 jaar, die gelukszoeker uit the States en inmiddels woonachtig in Parijs, liet vrouw én drie kinderen in behoeftige omstandigeheden achter. Speciaal voor hen organiseerden vrienden in het Velo d’Hiver een benefietkoers waar renners belangeloos aan meewerkten. De opbrengst, tienduizend frank, ging naar zijn gezin.

 Foto 1: Gussie Lawson, Foto 2: Lawson en Walthour toen nog maatjes. Foto 3: Lawson met Paul Guignard.

Bron: Radwelts 1903 t/m 1913. Revue der Sporten jaargang 1913.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: