Voor Tom altijd die ene knagende vraag

Copy of tomlinton5Een simpelaar, afkomstig uit Wales. Ontsnapt aan een bestaan als mijnwerker, met dank aan de koersfiets. Gluurde tijdens zijn carrière regelmatig over het randje richting gene zijde. Was één van de  eerste renners die zich door een soigneur op scherp liet zetten. Tom Linton zat met zijn eveneens koersende broer Arthur ‘in de verzorging’ bij  Choppy  Warburton: een legendarische gifmenger. Nadat broertje Arthur, íets té scherp door Choppy was ‘gezet’ en het tijdelijke met het eeuwige verwisselde, stapte Tom begin 1900 over van de weg naar het fietsen op de baan.
Tom, stayer achter levende gangmaking want een triplette, een fiets met drie renners. Linton  keek twee jaar lang tegen de derriere van de laatste renner een zekere  Guido: een kerel met een kapsel als een bramenstruik, waar het niet best mee af liep. Daarover straks meer. Eerst vertellen over Marius Thé, die in 1902 de  eerste gangmaakmotor, bemand door één gangmaker in elkaar had geknutseld. Waarmee het tijdperk van de loodzware zware motortandems mét stuurman én gangmaker vrijwel over was.  Alleen Piet Dickentman, Robl en een paar andere bleven de  motortandems trouw: dat terzijde. 
Terug naar Tom Linton, die een zekere lef niet ontzegd kon worden. Nadat Tom zijn plekje achter de motor van Marius, een prototype, had ingenomen, was het voor hem  altijd maar die ene  knagende vraag: heeft Marius de moertjes en boutjes wel goed had aangedraaid? De combinatie Thé versus Linton was ook het begin van een griezelige band. Een onzichtbaar lint, dertien jaar later door de Kraai van de Dood doorgeknipt. 
Copy of lintonfossierDe Whalesman en Fransman koersten maar één seizoen samen. Genoeg om geschiedenis te maken. Al was het alleen maar om het breken van het werelduurrecord naar ruim zeventig kilometer. Behalve een derde plaats tijdens de Grote Prijs Hamburg, wat  ruim tweeduizend goudmark opleverde, kom je de combinatie in de jaargangen Radwelt niet tegen. Wél  bij de afdeling ernstige ongevallen. Bij de Grote Prijs van Leipzig met zestienduizend toeschouwers raakte Tom héél even de achterkant van de motor. Met gebroken botten en inwendige kneuzingen, want darmen die ‘bloot’ lagen, verdwijnt  Linton  voor maanden in een ziekenhuis.  Tommyboy, letterlijk zijn buik vol van het koersen, opent na zijn herstel in Parijs een hotel. Waar hij september 1915 aan de gevolgen van tyfus overlijdt.  Met Tom’s vertrek naar een betere wereld was de combinatie  Thé/Linton weer verenigd. Voor eeuwig. Drie weken eerder was Marius Thé, als kanonnier bij de grote Slag van Artois gesneuveld.
Copy of roblgangEn dan is er ook nog renner Guido wiens kont Tom Linton wel kon uittekenen.  Ach gut, Guido. De man kwam ook akelig aan zijn eindje. Tijdens koersen op de Buffalobaan in het Parijs van begin november 1904 komt de triplette ten val. Eén renner blijft daarbij liggen.  Guido, 25 jaar,  de man met het merkwaardige kapsel, sterft ter plekke aan een gescheurde slagader.
 

Foto 1: Tom Linton achter de triplette. Foto 2: Linton gegangmaakt door Auguste Fossier. Foto 2: De tijden van de zware motortandem liepen ten einde: Robl achter Brettschneider en Steger.

One Response to “Voor Tom altijd die ene knagende vraag”

  1. Guus van Holland Says:

    weer echt fascinerend, nog niet bekend verhaal Prachtig


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: