Koos pikte het niet meer

linartkaartjeDe wedstrijd vond plaats op een doordeweekse dag. Evengoed kregen fabrieksarbeiders  vrij want iedereen wilde getuige zijn. In september 1920 vond de tweestrijd Storm versus Linart plaats. Storm en Linart, water en vuur.  Een stayerskoers voor twee man. En het  toenmalige Stadion aan de Amstelveenseweg  was mudvol. Dat er na  na afloop in de catacomben van het Stadion vreselijke dingen plaats vonden was te verwachten. Dertig jaar later geeft toenmalig gangmaker Jan Slesker, in een interview met het blad Sportief, opening van zaken. 
Nadat de tweekamp bekend werd, was het stadion binnen enkele uren uitverkocht. Meer dan vierentwintigduizend voornamelijk Amsterdammers, kwamen er op af.  Dagen van te voren werd er in de stad al stevig gegokt op de uitslag. Het ging dan ook niet om de kat zijn ‘derde oog’!
Er stond wél wat op het spel. Reputatie! Eer! En naar dat laatste snakte Koos Storm, een modale profstayer. Voor Koos was het genoeg geweest, daarvoor was hij voor eigen volk door die Victor Linart dikwijls genoeg vernederd.  Om zijn reputatie op te vijzelen had gekke Koos Storm die Belg voor een tweekamp uitgedaagd.
De relatie Storm en Linart ging het begrip ‘rivalen’ ver voorbij: haat smeulde tussen die twee. De arrogante Linart, een mooie, gebronsde jongen luisterend  naar de bijnaam Sioux, waar iedere meid ‘tochtig’ van werd versus Koos Storm, een simpele schoenmaker afkomstig uit Loosduinen. Kosie ging daar onder gebukt: daar hoef je geen ‘psych’ voor te zijn om dat te weten.koosstorm
Linart én Storm in Amsterdam aan de start. Altijd garant voor strijd op leven en dood. De Waalse stayer een obsessie voor Storm. Koos,  achter de rug van Jan Slesker,  anderhalf jaar lang heersend over de vaderlandse wielerbanen waarbij iedere koers werd gewonnen: behalve als Sioux aan de start stond…
Op een dag in september 1920 was het voor Koos genoeg geweest. Een tweestrijd moest uitmaken wie de beste was:  Linart gegangmaakt door de oude Pasquier en Storm achter de sluwe Jan Slesker. ‘Dood of winnen’, had Storm tegen Slesker geroepen om maar liefst twintig keer achter elkaar Sioux aan te vallen. En evenveel keren versnelde Pasquier. De eenentwintigste keer was het raak!  Pasquier ‘vergat’ gas bij te geven en Storm won met vijftig meter voorsprong de tweestrijd.
paskopEen kwartier na de huldiging, toen  het Stadion nog aan het natrillen was, gebeurden in de catacomben verschrikkelijke dingen. Linart, ook niet van de pot gerukt, wist vrijwel ogenblikkelijk dat hij door Pasquier ‘geflikt’ was.  Met een oliebus ging hij zijn Parijse gangmaker te lijf. Toegesnelde suppoosten wisten erger te voorkomen. Overigens; met ‘Sioux’ Victor Linart is het nog goed gekomen. Na die gedenkwaardige tweestrijd werd Linart vier keer wereldkampioen én multimiljonair. En Koos…? Als sigarenwinkelier stierf hij op eenenzestig jarige leeftijd.

De hoofdrolspelers: van boven naar onder:  Linart,  Koos Storm en Pasquier.
 
Bron: Interview met Jan Slesker in het blad ‘Sportief’ jaargang 1950.

One Response to “Koos pikte het niet meer”

  1. Rob Duin Says:

    Styf deze weer op en top de beste van 1ste kerstdag 2013….Thanks…


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: