Groen de hoop in bange dagen

kosgreonIngereden was hij zeker. Drie avonden lang had Patrick Kos meegestreden aan de Vierdaagse van Zürich, een internationale stayerskoers. Nog geen twaalf uur nadat in Zürich  de finish was gepasseerd stond Kos aan het vertrek van het nationale stayerskampioenschap in Alkmaar. Waar het treurig gesteld was met het niveau. Na een lange traditie  van internationale rolrijders is Kos nog de enige topstayer van het land. Met alle respect voor de concurrentie. Een vermoeiende autorit brak hem niet op. Een korte nachtrust was genoeg. Een  renner in vorm is snel hersteld. 
Over dat laatste maakte Willem Fack, gangmaker van Kos, twee uur voor aanvang zich lichtelijk zorgen. Niks aan het handje. Kos stapte fruitig, fris en blakend van gezondheid mét zijn fiets het sportpaleis binnen.  Waar hij, na het startschot slechts één aanval  nodig had om aan de leiding te komen. Patrick Kos op kop en bleef dat. De enige serieuze bedreiging kwam van Matthé Pronk. nickelson 004
De laatste na een mooie carrière als wegrenner is beland in de aftrainfase van zijn sportleven. Pronk, wiens trainingsactiviteit bestaat uit ritjes naar zijn werk, was niet helemáál onvoorbereid. De inwoner van Warmenhuizen had als één van de weinigen van het deelnemersveld een paar koersen achter de motor gereden. Dat  Matthé, 38 jaar, zijn maatschappelijke carrière voorrang geeft, is logisch. Blijft toch die sluimerende vraag dat als hij wél de tijd had om te trainen het kampioenschap er ongetwijfeld iets anders uit had gezien. Ondanks het gebrul van de motoren was het kampioenschap een saaie vertoning. Niet één renner was in staat om Kos/Fack te bedreigen.
‘Alkmaar’, één van de weinige banen waar het stayeren beoefend wordt, en kan daarom  niet genoeg geroemd worden. Maar wél jammer dat behoudzucht en een tikkeltje angst in het Sportpaleis de keukenmeester is. Waarmee bedoelt wordt dat de rol té ver achter de motor staat.  Volgens Fack maar ook een vroegere stayerscoryfee als Eric Geserik kan de renner op het  Alkmaarse hout gemakkelijk twintig centimeter dichter op de motor zitten.  Spektakel gegarandeerd.
a-staynk1dec13GH-0726Gangmaker Uwe Smit en lid van de organisatie, druk bezig met benzine van zijn motor te vullen, wijst dat meteen van de hand. Te gevaarlijk. Volgens hem vliegen de renners dan de tribune in.  Onzin, volgens Geserik, als er hard gereden wordt volgt de schifting vanzelf. De minderen lossen volgens hem toch wel, waarmee de snelheid getemperd wordt.
Ondanks de teneur is er óók dat ene lichtpuntje: Dex Groen, een jonge stayer. Groen, mooie stijl, een stayerstalent, hield heel lang stand en brak ondanks een lekke band zijn ritme niet. Zal met Groen dan toch de victorie in Alkmaar beginnen?

Foto1: Links Patrick Kos passeert Dex Groen. Foto 2: Gangmaker Uwe Smit, Foto 3: Links Willem Fack met Patrick Kos.
Uitslag kampioenschap: 1. Patrick Kos, 2. Matthé Pronk, 3. Dex Groen.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: