De grenzen van het morbide sportverhaal

plakette 001Stuyfssportverhalen bewust gekozen voor het vaak bloederige, horror sportverhaal, maar ook de onbekende sportheld is meer dan een vorm van vrijetijd besteding. De columns, vijfhonderdvijftig woorden plus drie foto’s, in het holst van de nacht geschreven, zijn een bijkomstigheid. De bezoekjes aan de boekenantiquariaten- en markten van Amsterdam tot aan Antwerpen, dat zijn de smaakmakers. De oude sportjaargangen, en de bij behorende foto’s ­ zijn immers de olie waarop deze blog draait.
Of de lezers het genre op prijs stellen…. Voor Stuyfssportverhalen maakt dat geen verschil, wie het lezen wil is van harte welkom en zo niet, jammer dan. Er zal wel een doelgroep voor zijn want negatieve reacties zijn er niet. Wel druppelt een enkele keer een positief bericht  binnen. Soms ook stoffelijke waarderingen zoals een jaargang van Revue der Sporten, en drie andere vooroorlogse sportjaargangen, gekregen van  liefhebbers.
Vorige week viel er een grote enveloppe met een doffe klap op de deurmat. knipfinland
Opengemaakt bleek er een bronzen plaquette in te zitten voorzien van, hoe kan het anders, twee wielrenners, geschonken door lezer Hans Kramer. Plaquette en boeken staan inmiddels in de werkkamer. De bezoekers van Stuyfssportverhalen komen van de hele wereld. Veel uit België en Duitsland maar ook Finland. Voor Timo Lanki, inwoner van Helsinki, was Stuyfssportverhalen met zijn vele oude en unieke stayersfoto’s een inspiratiebron voor het bouwen van een stayersfiets, model 1910. Lanki schreef over zijn project een groot artikel, gepubliceerd in een Fins sportblad, en noemde de blog bij naam en toenaam. Leuk, aardig, misschien erkenning maar de motivatie is en blijft de donkere avonden en nachten als het huis doodstil,  is om dan bij het licht van een bureaulampje op avontuur te gaan in het archief op zoek naar de grenzen van het morbide sportverhaal. Nooit zulke fijne nachten beleefd.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: