Dope, drank en de dood

jimmygang1Het lijk was al ingenaaid in zeildoek. Een zeemansgraf lonkte. Nog even en hij ging, met een één, twee, drie in godsnaam,  overboord. De kapitein van de stomer Saxonia, het gebedenboek al in de hand, liet zich tóch vermurwen. Probeer maar eens de smeekbedes van een mooie, jonge en diepbedroefde weduwe te weerstaan. Van haar geliefde kon ze geen afscheid nemen. Jimmy Michael ging niet midden op de Atlantische Oceaan overboord.  Waarom zou die ook. De man was geen zeebonk maar een gewezen wereldkampioen stayeren, en die behoren in een graf te rusten. Jimmy Michael, klein van stuk, een dreumes, een kereltje van niks. Moest met harde wind lood in zijn zakken stoppen anders ging hij de lucht in.  Jimmy, met zijn anderhalve meter amper boven de tafel uit komend, mocht dan klein zijn maar had wel hét ultieme lijfje om achter een zware motor te razen. De kleine stayer, afkomstig uit Wales, had talent, won  en verdiende geld als water in de Theems. Michaels, met de bijnaam  the Little Welshman, of zoals in Duitsland der Wunderknabe aus Wales, werd in 1897 de eerste wereldkampioen stayeren.jimmyrobl
De kampioen, een vet contract opzak van de Gladiator fietsenfabriek was een man die niet alleen hard kon fietsen maar hij had ook een visie. Der Wunderknabe ging namelijk voor zekerheid en nam soigneur én trainer Choppy Wartburton in dienst. Choppy, pionier op gebied van de dope, ging samen met zijn poulain de wielerbanen in Europa bestormen. Gigantische bedragen werden op de rekening van de Welshman bijgeschreven. Voor negen races ving Jimmy bijna twintigduizend dollar. Ook in Londen was de Wunderknabe te bewonderen. In een race tegen lokale favoriet Charley Barden had Choppy met de inhoud van een geheimzinnige flacon, zijn jongen op scherp gezet.  Little Jimmy, schuim op de lippen, vloog er direct in en knalde vervolgens tegen de motor en maakte een flinke kukel. Jimmy Michael, tjokvol met Choppy’s lugubere elixer pakte  zijn karretje op en vertrok als een razende: tegen de rijrichting is. Voor het massaal opgekomen Londense publiek, niet achterlijk, het sein om massaal  ‘dope, dope’ te scanderen.
De kleine stayer, een simpelman van amper drieëntwintig jaar, niet veel gewend, ontdekte de paarden én het gokken: en was binnen een jaar platzak. Om zijn banksaldo op te vijzelen restte voor de ex-kampioen maar één ding: weer in training gaan.  Achter gangmaker Reimers werden op de Berlijnse Friedenaubaan lange dagen gemaakt.  De ex-kampioen raakte in vorm en kreeg contracten voor Amerika. En dan gebeurde het onvermijdelijke: Jimmy Michael, zonder helm én met tachtig in het uur,  maakt een gruwelijke smakkert. Met een barst in zijn schedel en vreselijke hoofdpijnen scheept Michael met zijn vrouw, een paar weken later, in op de Saxonia: bestemming New York. Gekweld door chronische hoofdpijnen, grijpt Michael naar de fles en zuipt zich lam: met de dood tot gevolg. Jimmy Michael, zevenentwintig geworden, werd begraven op het Greenwood Cemetery in New York.

Michael graveFoto1: Jimmy Michael achter gangmaker Reimers, foto 2: Het Gouden Wiel van Friedenau 1903, v.l.n.r. Robl, Bouhours, Ryser, Michael en Görnemann. Een foto met een heel sinister gehalte. Binnen een aantal jaren vonden vier van de vijf de dood. Alfred Görnemann, viel in oktober 1903 als eerste dood. De rest volgde binnen een aantal jaar. Alleen Bouhours stierf als bejaarde tussen de witte lakens. Foto 3: Het graf van Jimmy Michael, geschonken door fans, vijfenveertig jaar na zijn dood. Mooi gebaar ware het niet dat Jimmy’s naam verkeerd gespeld is.

Bron: Radwelt jaargangen 1902 t/m 1904. Foto graf Jimmy: Andrew Homan.

One Response to “Dope, drank en de dood”

  1. André Jansen Says:

    Ach, die arme Jimmy.. Maar gelukkig had z’n vrouw voldoende centjes voor een zorgeloos leven..


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: