Charley, ‘Mile a Minute-Murphy’

Twintigduizend dollar voor een gedateerde fiets. Zo’n stuk pisbakkenijzer waar Amsterdam vol mee geplempt is. Maar niet voor Babylon, een lullig stadje in de staat New York. Die betalen dat graag. Voor de stad is het karretje een historische relikwie. En laat dat fietsje nou tientallen jaren staan te verstoffen in het depot van een motormuseum ergens in Massachusetts. Gebeurde er een keer wat in Babylon, kunnen ze er nog niet mee pronken.
Het zal Charley Murphy, aan gene zijde, een rotzorg zijn wat er met zijn fiets gebeurde. Zijn naam was tóch al gevestigd, zong een halve eeuw rond.  Charley Murphy, opschepper, knotsgek én een wielrenner van twee keer niks. Linke combinatie. Blufte tegen iedereen die het hoorde willen, dat hij een mijl in een minuut kon fietsen: achter een locomotief.
De man hield zijn woord. Murphy, inwoner van Brooklyn, én met de gave  van het woord,  kletste de directie van de Long Island Railroad plat.  Boeren, langs de spoorlijn Farmingdale en Babylon op Long Island, zagen tot hun stomme verbazing dat er tussen de rails planken werden gelegd. Charley Murphy had zijn fietsbaan en kon geschiedenis gaan schrijven.
Een junidag in 1899. De dag dat Murphy hét record ging aanvallen. Ook de ochtend dat machinist Sam Booth zijn locomotief onder stoom bracht. Achter de loc en tender maar één wagon, afgeladen met de complete Amerikaanse sportpers. Het journaille wilde best graag zien hoe Murphy te pletter ging vallen. Bijna kwamen hun natte dromen uit. Na een paar mislukte pogingen vertrok Charley Murphy voor zijn definitieve, en desolate race. Zonder handschoenen, bril en helm, op centimeters achter de trein, communicerend via een grote toeter met ‘gangmaker’ Booth duwde Charley een monsterversnelling op gang. 
In een apocalyptische storm van gloeiend hete sintels, verbrand rubber raasde Charley vervolgens de geschiedenis in. Voor de ultieme climax had hij eigenlijk daarbij te pletter moeten vallen. Gebeurde nét niet.
Nadat Murphy de mijl in recordtempo gepasseerd was gepasseerd gooide Booth de rem erop. De verse recordhouder knalde met zijn hoofd tegen de wagon waarbij zijn voorwiel van de grond kwam. Dan gebeuren er dingen die zich jaren later alleen in dolle tekenfilms afspelen. Charley, in doodsnood, grijpt het hekje van de treinbalkon en wordt door alerte passagiers met fiets en al in de trein getrokken.
Charley bijgnaamd  ‘Mile a Minute-Murphy’, maakte zijn record te gelde met een tournee door de States. De man, beroemd van kust-tot-kust,  werd uiteindelijk politieagent in New York. Charley Murphy een held van bedenkelijke allure, stierf uiteindelijk in 1950, op bijna tachtigjarige leeftijd tussen de witte lakens.
 Foto 1 en 2: Charley Murphy, Foto 3: New York Times, 1899.

Bron: digitale archief New York Times jaargang 1899,  Bycicleleongislad, Wikipedia 

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: