Eeuwige roem voor Maas van Beek

Niemand kan meer om hem heen. De grootste criticaster moet dat tandenknarsend toegeven. Want de klok en meetlat liegen namelijk nooit. Op een pot bietensap racete Maas van Beek, 56 jaar, vanmorgen op de wielerbaan van Moskou, naar een nieuw werelduurrecord achter de derny. Even voor de cynische: Peter Post, Theo Verschuren, Stan Ockers, indertijd dé grote jongens van het cyclisme en behorend tot de top van het internationale baanfietsen, werden door hem totaal uit de recordlijsten gereden. Maas van Beek, ouwe Maas met dat tanige afgetrainde lijf, realiseerde een afstand 66.638 kilometer waarmee hij zijn oude record met driehonderd meter  verbrak. Maas van Beek krijgt nu de erkenning waar hij jaren naar snakte.Erkenning die hem onder meer door de NOS werd onthouden. De sportjongens uit Hilversum besteedde  geen minuut aan Van Beek want vonden hem én zijn record niet serieus genoeg. Maar ook bij de zogenaamde kenners uit het wielermilieu schuurde het, en werd er misgund naar Beeks record gekeken.  Zoals Cees Maas bijvoorbeeld.
De laatste, microfonist tijdens de Zesdaagsen van Amsterdam, mocht graag omroepen dat  Matthé Pronk dé recordman was. Pronk, een jonge prof, was  eerder recordhouder, maar werd door  door Maas van Beek  in 2009 uit de recordboeken gereden.
Van Beek nam zijn plekje in de heldengalerij, maar ook het Guiness Book of Records,  niet zonder slag of stoot in. Gisteren werd al een aanval op het record ingezet.
Na twintig minuten, op een schema van ruim 67 kilometer, vloog de ketting er af. Van Beek rijdend op een futuristische ovaal voorblad startte nog een keer over en werd met hetzelfde euvel geconfronteerd. Een bobbel in de baan was de oorzaak. Het getuigt van Maas’ wilskracht én motivatie, want vanmorgen volgde de definitieve aanval. Achter gangmaker  Wilco van den Hoorn schreef de inwoner van Barneveld absolute wielergeschiedenis. En we spreken nu met zijn allen voor eens en altijd af dat Maas van Beek en niemand anders ‘s werelds snelste man achter de derny is. Heeft Cees Maas en de complete sportredactie van de NOS dat héél goed begrepen…?

Foto’s Wilco van den Hoorn

3 Responses to “Eeuwige roem voor Maas van Beek”

 1. André Jansen Says:

  Uiteraard verdient Maas een prominente plaats in de sportgeschiedenis. Een groot sportman! En als de media er geen aandacht aan besteden, dan doen wij dat wel op de social media. Grote Klasse Maas! Ik hoop je persoonlijk ook terug te zien op: http://www.facebook.com/groups/wielrennenANEKDOTES
  Een hartelijke groet, André Jansen

 2. Pieter Bakker Says:

  66, 638: een snelheid gelijk mijn aantal leeftijdsjaren. Daar lig ik wel even wakker van. De 66 plusser die ik ben wordt weer eens enorm door jou geinspireerd, Maas. En dat is niet de eerste keer. Fantastisch dat je deze recourdpoging weer verzilverd hebt. Een resultaat om van te watertanden. Wat mij betreft, ben je reeds nu “Sportman van het jaar”!
  Ik zag je stralende gezicht op het veledrome gisteren. Je had het druk met de uitleg van je prestatie en de impact van het 70-tandige (meen ik) oval voorblad. Maar ik ben blij dat ik je tussen de haag van wielerliefhebbers een welgemeende handdruk heb kunnen geven. Koester je prestatie. Fenominaal. Ik kom je snel weer tegen op de baan of op de weg.
  Groet, Pieter Bakker.

 3. Gilbert Storme Says:

  Onvoorstelbaar, uitzonderlijke prestatie: klasse, trainingsarbeid, wilskracht, doorzettingsvermogen…oog voor moderne trainingsmethoden en gebruik van de beste fiets-technologie (ovaal kettingblad, Vista Pedalen, wetenschappelijk geoptimaliseerde en aerodynamische fietshouding). En dit allemaal op bijna 57 jarige leeftijd!
  Fenomenaal…Had je de woensdag op je elan van de eerste 20 minuten kunnen doorgaan dan was je target van 67.5 km waarschijnlijk gehaald. Jammer van die stomme pech. Maar we zijn nu natuurlijk ook niet ontevreden, wat zeg ik, we zijn super tevreden: 66km 638 meter !. Welke jonge profrenner doet het Maas na?


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: