Onbeschaamd geschoren, bruine dijen te showen.

Ronde van Frankrijk, synoniem met vakantiegevoel. Drie weken iedere dag topsport op de televisie. Mooie verhalen én foto’s in de bladen. Stuyfssportverhalen gaat ook mee met de waan van de dag. Even geen horrorverhalen over doodgevallen stayers. Tijdens de Tour  mooie en unieke ‘plaatjes’ uit zijn archief. Uiteraard met betrekking tot de Tour. Vandaag Antonin Magné over wiens carrière genoegzaam bekend is. In dit geval gaat het om de foto. Tourstart anno 1936…

De kat op het spek binden. Want neem  nooit je vriendin mee naar een Tourstart. Dat is de goden verzoeken. Wat hád hij daar een spijt van gehad. En de dag begon zo fijn. Het circus van de Tour de France was in de stad. Samen met zijn vriendin even een kijkje nemen. De sfeer was perfect. Prikkelende geur van vers gemasseerde benen. Verwachtingsvolle spanning  in de lucht. Lekkere hectiek. Uit de speakers dé tophit, La Vie en Rose van Edith Piaf. Nog een half uur voor de start. Ontdekt ze Antonin Magné! En die had in het Frankrijk van 1936  de status van een filmster. De man had namelijk al twee keer de Tour gewonnen.
Je kon geen krant openslaan of je zag die kop van Magné waarop geen haartje verkeerd zat. Nonchalant zat de Fransman achterop een motor. Onbeschaamd zijn geschoren, bruine dijen te showen.
Een handtekening? Minzaam voldeed Antonin, een champ met het uiterlijk van een latin lover, aan haar verzoek. En zij? Smachtend keek ze hem aan. Prettige gevoelens in haar onderbuik. Adrenaline vloog door haar borsten. Boven haar hoofd zweefde een tekstballonnetje met de tekst ‘wat een lekker stuk’. Haar vriend, ook niet gek, zag dat lijdzaam aan.  In broekzakken maakten zijn handen machteloze knijpbeweginkjes als een castagnettespeelster met epilepsie.
Goddank werd even later de Tourkaravaan weggeschoten. Op weg naar een ander finishstadje met het volgende schatje. En Magné? Over de man zijn boeken vol geschreven. Stuyfssportverhalen houdt het daarom alleen bij de statistieken.  Antonin, in de toenmalige Vlaamse pers met ‘Toon’ aangeduid, de taalstrijd was net begonnen, schreef drie  keer de Tour op zijn naam. Won daarbij twintig etappes. Werd in 1936  ook wereldkampioen. Antonin Magné, prof van 1926 tot 1941 stierf in 1983 op bijna tachtigjarige leeftijd.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: