Een ongeslepen diamant die niet te slijpen viel

Met één klap sloeg hij zich uit de anonimiteit. Een dreun die hem ook de Europese titel opleverde. Lignano, juni 1968. Carmelo Bossi, Europees kampioen weltergewicht, verdedigde zijn titel.  Tegenstander, Edwin Fighting Mack, die geen partij was. Acht ronden lang kreeg Mack op zijn lazer. Tot de negende ronde. Een moment van onoplettendheid werd de Italiaan fataal. In die betreffende  ronde sloeg Mack, wiens eigenlijke naam Edwin Nicodemus Alberto is, de kaak van Bossi aan gort. Bossi had de conduitestaat van zijn uitdager beter moeten controleren.
Edwin ‘Fighting’ Mack, Antilliaan van geboorte, was geen opgewarmd lijk. Van de zesentwintig voorgaande partijen had hij er twee verloren. Zestien keer werd een tegenstander na het gevecht wakker. Mack werd niet alleen totaal onverwacht Europees kampioen maar ook de eerste zwarte Nederlander die een internationale bokstitel won.  Na zijn titel stond Mack als vijfde op de wereldranglijst van de WBA. Niets stond een glorieuze bokscarrière, én een vette bankrekening in de weg. Het ultieme leven van een sportheld lag te wachten.  Om uiteindelijk te eindigen als  medewerker aan een benzinepomp. Een tragedie, maar dat maakt het verhaal ‘Mack’ wél zo fascinerend.
Aan zijn begeleiders heeft het niet gelegen. Mack, op de ‘eilanden’ ontdekt door ene Berend Prakken die hem direct naar Amsterdam loodste. Waar hij onder de hoede kwam van ome Nelis Bisschop, gereputeerd bokstrainer. 
Fighting, tjokvol talent. In bezit van een harde rechtse.  Maar aanleg alleen is niet genoeg. Talenten, daar ligt het kerkhof vol mee.  De Antilliaan had dan wel dynamiet in zijn knuisten maar gedroeg zich als een kikker in een kruiwagen . Aan trainen had hij een hekel. ‘Dertien dagen trainen, voor dertien ronden’, was een gevleugelde uitspraak van hem.  Voor bokslegende Wim Snoek aanleiding om zich over hem te ontfermen. Snoek vond hem een ruwe diamant. Ook Snoek lukte het niet om deze te slijpen.
Een treurig boksverhaal is nooit compleet zonder louche managers. Mack werd uitgemolken als een ouwe koe. Paar weken na zijn titel moest er geoogst worden. In de toenmalige Oude Rai werd een boksgala georganiseerd. Meer dan tweeduizend liefhebbers kochten een peperduur kaartje. Hoofdpartij,  Fighting Mack versus de Argentijn Valerio Nunez. Een gevreesde tegenstander, die na drie ronden zomaar opgaf.  Het publiek voelde zich bestolen.  ‘Dieven, dieven’, scandeerde het massaal. Vijf maanden na zijn winst in Lignano was Mack zijn titel weer kwijt. Silvano Bertini sloeg Edwin Nicodemus knock-out .
De opmaat voor de teloorgang vond plaats in de Amsterdamse Jaap Edenhal. Hoofdrolspelers Fighting Mack tegen  Ben Zwezerijnen. Mack was favoriet. In ieder geval bij de massaal opgekomen Antilliaanse gemeenschap. Die had zwaar op hun jongen gewed. Weggegooid geld. In een legendarisch gevecht sloeg Zwezerijnen  de Antilliaanse hoop in bange dagen knock-out.  De bokscarrière van Edwin Fighting Mack was exit. Later werd hij in Zandvoort gesignaleerd als medewerker bij een benzinepomp.

Bron: Het Parool, De Waarheid en Amiqoe di Curaçao, Weekblad voor de Antillen.

6 Responses to “Een ongeslepen diamant die niet te slijpen viel”

 1. ruud van der linden Says:

  Ik was er bij in Italie als fotograaf van de Telegraaf, samen met de beroemde verslaggever Henk de Marie heb ik hem een aantal dagen mogen helpen zijn overtollige kilo’s weg te werken.Hij werd de ring uit geslagen en viel naast me op de ring en riep ik ben moe man. Het was een groots gevecht.

  • michel Says:

   Beste ruud van der linden,

   ik ben de schoonzoon van Edwin Nicodemus Alberto, en wij vroegen ons af of jij nog meer weet uit die tijd. en mischien nog beeld matriaal. ik hoop dat je ons kunt verblijen.

   groet michel

   • lu Says:

    Beste Michel, hier het broertje van de Fighting mack. Zou jullie graag meer info en materiaal willen geven. Wacht jullie mail af! Vriendelijke groet Tyson

   • Andy Alberto Says:

    Hola, Yo también soy hijo de Edwin Alberto fruto de su primera esposa arsenia Gonzalez, hace muchos años que no veo a mi padre y me gustaria contactar con él para decirle que pronto va a ser abuelo.Saludos.

 2. Andy Alberto Gonzalez Says:

  Edwin Alberto, ik wil gewoon dat je weet of je voor mij leest dat je een grootvader bent van een mooi kind, niet omdat hij grijze ogen en gouden haren heeft, maar omdat hij zo is! Hij is drie en een half jaar oud en de andere dag vertelde hij me dat de er … gratis! Liam Alberto Basa heet. Hij is sterk en speciaal, een doelpunt Waterman kind. Verheug je, voor de zegen van het goede en gewoon God is over hem!

 3. Franklin ALberto Says:

  Goedeavond, ik ben Franklin Alberto Miho konose komo KING, ik zou graag in contact willen komen met Eddy (Broh) . Mi tin gana di papaia kune paso nos tabata train huntu antes.


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: