Zaanse Jaap hield ‘in den vreemde de eer hoog’!

Hij was ooit de held van de Zaanstreek. Kon niet door de Zaanse stegen en straten lopen zonder herkend te worden. Werd door de toenmalige nationale sportpers vergeleken met een coryfee als Jaap Eden. En is anno nu totaal vergeten, weggezakt in de collectieve sportanonimiteit. Niet helemaal terecht. Honderd jaar geleden werd  Jaap van Westrop in het ‘verre’ Budapest onverwacht Europees kampioen worstelen.

Volgens de Revue der Sporten, hét sportmagazine van 1910, ging er een vreugdekreet door heel den lande. ‘Want een zoon van onze stam had, in den vreemde, de eer hoog gehouden en kwam zegevierend uit de strijd.’ Hoofdredacteur Leo Lauwers, nooit verlegen om de boventreffende trap te bewandelen, vergeleek hem, al met Jaap Eden. Daar had Leo het dus helemaal mis mee. Jaap Eden, naar wie een ijsbaan vernoemd is maar ook ’s lands meest prestigieuze sportprijs, heeft anno nu de status van een legende. Jaap van Westrop is totaal vergeten.  En dat is niet helemaal terecht. Jaap, middengewichtworstelaar, schreef wel degelijk sportgeschiedenis.
Als volkomen outsider greep de ‘eenvoudige Zaandammer’ zoals Lauwers hem omschreef, de Europese titel worstelen. En dat in Hongarije, een land waar worstelen zo’n beetje de volkssport was. Om zeker van succes te zijn, had de lokale organisatie alles in het werk gesteld om een Maygar te laten winnen. Nadat hij getuige was van een oneerlijke zenuwoorlog, had Henry Rademaker, Revues correspondent ter plaatste, maar ook voorzitter van de krachtsportbond, zijn pen flink geslepen.  Zondags werd Van Westrop vier keer de mat opgeroepen, pende Henry venijnig, om vervolgens weer weggestuurd te worden. Uiteindelijk mocht Jaap een dag later zijn kunsten vertonen. Henri bespeurde ook een oneerlijke indeling van de partijen waarbij hij de vaste overtuiging had dat de buitenlanders steeds tegenover elkaar stonden om zodoende tenminste een Hongaar in de eindstrijd te brengen. Het moet een vreselijk toernooi voor Rademakers zijn geweest. De man zag nog véél meer onrecht aan zich voorbijkomen. Tot zijn ontzetting constateerde hij, dat als er een Hongaar aan het worstelen was, de jury, geheel tegen de regels in, uitsluitend uit diens landgenoten bestond. Amsterdammer Pöfinger, lid van de nog steeds bestaande worstelclub De Halter, was daar het slachtoffer van.
IJskonijn Van Westrop maakte zich daar niet zo druk om. Met een lichte armblessure won Jaap, geheel tegen de verwachtingen van alles en iedereen in, het kampioenschap bij de middengewichten. Jaap’s Europese titel sloeg in als een komeet. De gehele krachtsportbond was naar het Weesperpoort-Station gekomen om Van Westrop een heldenontvangst te geven. Na een spontane rondtocht door Zaandam, waarbij Jaap onthaald werd met kransen, speeches en toejuichingen, nam Jaap van Westtrop langzaam maar gestaag zijn plekje in de anonimiteit weer in.

Foto 1: Jaap van Westrop, foto 2: De ‘prachtige beker, door Jaap gewonnen in Budapest’. foto 3: Het complete bestuur van de Krachtsportbond was uitgerukt naar het, inmiddels gesloopte Weesperpoort-Station, om Jaap van Westrop te ontvangen. In het midden, met overwinningsbokaal Van Westrop.
Bron: Revue der Sporten jaargang 1910.

2 Responses to “Zaanse Jaap hield ‘in den vreemde de eer hoog’!”

 1. marcelle Says:

  Zo raakt ie wel vergeten, want hij heette niet Jan van Westerop of Jan van Westendorp, maar Jaap (van Jacob) van Westrop…

 2. stuyfssportverhalen Says:

  Beste Marcelle
  Het verhaal over de onbekende ‘Zaanse Jan’ vond ik in de Revue der Sporten jaargang 1910 waar hij opgevoerd werd als zijnde ‘Jan van Westerop’.
  Als jij meer over Jaap weet dan ben ik daar heel nieuwsgierig na. Je kan mij mailen: graag zelfs.
  André


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: