Van bokskampioen tot cabaretnummer

Dat is even lekker! Word je notabene voor je thuispubliek knock-out geslagen, begint je tegenstander het smartlied uit de opera Paljas te galmen. Of de zingende bokser zich bij zijn collega’s daarmee populair maakte, is niet zeker: zijn erelijst doet het ergste vermoeden.  Dertien keer in de ring gestaan, acht keer verloren waarbij zes keer het licht uitging. Treurig makende cijfers waarvan Joop Liet geen minuut wakker lag. Als ‘zingende bokser’, een variétéartiest, had hij zijn bestemming gevonden.

De muizen lagen dood in de broodtrommel. Ben je gewezen zwaargewichtbokskampioen van het land, verdien je als prof nóg het zout in de pap niet. In het Nederland van 1925 waren het alleen een paar wielrenners die van hun sport konden leven. Bokser Joop Liet, die naast het boksen graag een operariedeltje mocht zingen, had dat snel bekeken. Met drie tientjes op zak stapte Joop op het stoomschip Batavier op weg naar Londen. In good old England hoopte Liet te slagen.
Armoede doet rare dingen met de mens. Zeker voor Joop Liet die voor zijn bootticket zesentwintig zilveren guldens aftikte. Met nog maar vier gulden op zak, meldde hij zich bij het Ring Gymnasium, dé boksschool van Londen. Liet, honderd kilo met een lengte van twee meter, mocht laten zien wat hij kon. Binnen tien minuten sloeg hij vier sparringpartners tegen het canvas waarvan de langste het één minuut volhield. Voor promotor Dan Sullivan genoeg om de Hollander een contract te geven voor een gevecht tegen Billy Prestage, een zwaargewicht uit Londen. In Billy, zojuist terug uit Amerika, was de hoop van Albion  – in wie een nieuwe wereldkampioen werd gezien gevestigd.
Onder de kreet ‘we zien wel’ liet Joop Liet, platzak, niet eens geld voor de bus, zich met een taxi naar de Ring, een bokscolosseum, brengen. Dan gebeuren er toevalligheden die alleen in jongensboeken voorkomen. De taxichauffeur blijkt een enthousiaste boksliefhebber te zijn. Of Joop al een verzorger voor zijn gevecht had en als dat niet zo was, wilde de cockney, in ruil voor zijn gederfde geld, dat graag op zich nemen.
Met een handdoekzwaaiende taxichauffeur sloeg Joop Liet Engelands hoop in bange dagen knock-out. Voor een Hollandse supporter in de zaal, op de hoogte van Liets voorliefde voor opera, genoeg rede om uit te roepen dat Joop een liedje moest zingen. Dat moest je nou net niet tegen Joop zeggen. Boven een verbijsterende en net wakker geworden Billy Prestage, galmde de Hollandse zwaargewicht  uit volle borst het smartelied uit de opera Paljas. Voor de sensatiekranten was de Singing Dutchman geboren. Dezelfde week kreeg Liet, what’s in a name, een contract voor zes wedstrijden aangeboden, met de speciale clausule dat Joop wél een liedje na afloop moest zingen. En daar ging Liet, als bokser, mee in de fout. Na zijn tweede gewonnen gevecht in een uitverkochte Ring begint die, boven zijn verslagen tegenstander  ‘Mother, I’m dreaming of you’ te zingen. Dat was meteen zijn laatste gewonnen gevecht. Toekomstige tegenstanders die niet voor paal wilde staan, knokten zich helemaal leeg. De acht resterende gevechten verloor Joop waarbij hij zes keer op het canvas wakker werd.
Voor Joop Liet maakte dat allemaal niet veel meer uit. Joop had zijn bestemming al gevonden. Gehuld in een bokskostuum, was Joop in heel Europa een veelgevraagd variétéartiest geworden. Ook Tuschinski in Amsterdam contracteerde Joop Liet.
Terwijl twee straten verder, in het Floratheater, een artiest optrad met een boksend paard, afgewisseld met een eveneens boksende kangaroo, kreeg Joop in eigen stad geen toestemming. De hoofdstad kende een boksverbod. Niet veel later stopte hij met zijn artiestencarrière. De Singing Dutchman die, met zijn act financieel goed geboerd, opende begin jaren dertig in de Amsterdamse Jodenbreestraat een kroeg die hij later omruilde voor een winkel in siervissen.

Bron: Revue der Sporten jaargang 1930
Foto 1 en 2: Joop Liet, Foto 3: In het ‘pre-Marianne Thiemetijdperk’ was boksen tegen een kangaroo  een aardig volksvermaak. Op de foto, gemaakt in 1934, toenmalig wereldkampioen Carnera. 

One Response to “Van bokskampioen tot cabaretnummer”

  1. Reinier Says:

    De winkel in siervissen van Joop Liet was gelegen aan de Overtoom ,vlak bij de toenmalige melkfabriek V.A.M.I. Mijn eigen waarneming beslaat de tijd 1936-1938.


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: