Niset schreef geschiedenis in eerste marathon van Rotterdam


Het is niet alleen het grootste loopevenement van Nederland maar wordt ook tot de beste ter wereld gerekend. Twintigduizend hardlopers gaan zondag 10 april van start voor de eenendertigste marathon van Rotterdam. Volgens de organisatie won John Graham in 1980 de eerst versie. Dat is niet waar! De eerste marathon door de Maasstad, werd gehouden op 23 mei 1909 en de winnaar was Niset, een inmiddels totaal vergeten Belgische hardloper
.

Wat een spijt hadden ze. Mannen van de organiserende vereniging Pro Patria keken elkaar veel betekenend aan. Bol- en strohoeden werden achterover gedrukt. Ze konden de haren wel uit hun kop trekken. Wie van hen was ook alweer die idioot die de marathon er door had gedrukt? Hadden ze op het Schuttersveld in Rotterdam een prachtig atletiekprogramma georganiseerd, waar de fine de fleur van rennend en springend Nederland op af was gekomen, verknalde die marathon het hele evenement. Berichten dat in stad verschrikkelijke dingen plaats vonden had het Schuttersveld inmiddels bereikt.
Terwijl Jan van der Meer, met een sprong van 3.30 meter, het polsstokhoogspringen won, J. Maasdijk de honderd meter sprint afraffelde in een verbazingwekkende tijd van 11.5 seconden en Arnhemmer Koops met een sprong van 5 meter 75 het verspringen op zijn rekening schreef, vond in de straten van de Maasstad de ‘martelgang van Kromme Leendert’ plaats.
Verbaasde en verbijsterende Rotterdammers zagen tientallen kerels kotsend, broekschijtend en verdwaasd uit de ogen kijkend, voorbij strompelen. Volgens de verslaggever van de Revue der Sporten was het één en al misère. Een erbarmelijk gezicht. Om te eindigen met de vraag wat zulke nummers op een atletiekprogramma had te zoeken. Gelukkig was er nog de Belg J. Niset, afkomstig uit Brussel, die de boel nog enigszins wist te redden. Niset moet zelf het meest verbaasd zijn geweest dat hij die helletocht winnend én levend van af bracht.
Zwaaiend met een zakdoek kwam de Brusselaar in een tijd van 3 uur en negen minuten terug op het Schuttersveld. Rotterdammer De Boer liet de kans om geschiedenis te schrijven voorbij gaan en eindigde als tweede.

Bron: Revue der Sporten jaargang 1909

Foto’s: De veldwachter klaar staat om in te grijpen en de organisatie één opdringende toeschouwer wegduwt komt ondertussen J. Niset zwaaiend over de finish.

Foto 2: Overzicht van het Schuttersveld tijdens de ‘druk bezochte wedstrijden’.


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: