Treurig einde voor Nederlands eerste wereldkampioene

Geen woord te veel gezegd, dat Mien van Bree dé pionier van het Nederlandse dameswielrennen was. Stuyfssportverhalen schreef daar onlangs een verhaal over (De vergeten wereldkampioene) waarbij geput werd uit een schaars interview, begin jaren vijftig,  van Mien met het blad Sportief. Maar wie was Mien eigenlijk? Wat voor vrouw was ze? Wat was er van haar geworden? Eén groot raadsel. Totdat Luuk van Bree, neef van de wielrenster, op dat verhaal reageerde. Luuk mailde niet alleen een serie prachtige en unieke foto’s, maar vertelde ook het treurige levensverhaal van Nederlands allereerste wereldkampioene op de fiets.

Ze deed gewoon wat ze leuk vond en wat een ander daar van dacht had ze maling aan. Om in de jaren dertig, in dit land, als meisje te gaan koersen, daar was lef én doorzettingsvermogen voor nodig. Mien van Bree had niet alleen die eigenschappen maar kon ook nog eens een aardig stukje fietsen. In België waar het vrouwenwielrennen, tachtig jaar geleden, volkomen geaccepteerd en daardoor héél populair was, behoorde Mien tot de top.
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was het gedaan met Mientjes wielercarrière. Na de oorlog was het de wederopbouw van het land én de verzorging van haar vader die Mien van de racefiets hielden. Tijdens de sompige en donkere jaren vijftig zakte de bekendheid van Van Bree langzaam weg, om bijna definitief te verdwijnen in de vergetelheid.
 Voor de Van Brees was de oorlog één groot trauma. Bij het bombardement op Den Haag stierf Miens broer. De ouders van Mien, die een paar jaar tevoren ook hun dertienjarige dochter hadden begraven, waren gebroken. In de oorlog overleed moeder Van Bree aan verdriet. Met vader Van Bree, die met een zoon en dochter achterbleef, was het niet beter gesteld.
Van Mien, in 1945, dertig jaar oud en  in de kracht van haar leven, werd verwacht dat ze het fietsen eraan gaf en de verzorging van haar vader op zich nam. Naast haar werk als verpleegster in de psychiatrie, verpleegde ze zonder klagen haar oude heer.
Na diens heengaan gloorde voor de voormalige wereldkampioene de eenzaamheid. Relaties had ze niet en neef Luuk had haar nooit in een gezelschap van een man gezien. Mien had wél vriendinnen. Zelf vermoedde Luuk dat ze lesbisch was: in die tijd natuurlijk een grote schande. Luuk van Bree moet er niet ver naast zitten. Op meerdere foto’s staat Mientje heel intiem met Maria Goudens, een collega wielrenster.
Mien van Bree wonend in dat grote, stille ouderlijke huis, haalde troost uit het kweken van kanaries én de fles. Van haar kanaries, waar ze op tentoonstellingen veel prijzen mee won, genoot ze. Troost haalde ze uit de fles. Eenmaal in de VUT bracht ze, met een neutje onder handbereik, zittend achter het raam de dagen door. De liefde voor een vrouw mocht niet en fietsen in dit land kon ze wel vergeten en toch was Mien, volgens neef Luuk alles behalve verbitterd. Eerder vrolijk. Als Luuk langs kwam werd er door tante Mien uitbundig gezwaaid. Op vier augustus 1983 werd Mien van Bree, 68 jaar, gestikt in haar eigen braaksel, dood gevonden.
Mien van Bree, is voor het Nederlandse dameswielrennen van onnoemlijk veel betekenis  geweest. Naar Mien, geboren, getogen en tot haar dood een Loosduinse, is geen straat vernoemd.
Kom op gemeente  Loosduinen, laat je niet kennen!

Foto1: Mien van Bree, foto 2: Mien en haar hartsvriendin Maria Goudens, foto 3: Mien van Bree in Vlaanderen. Foto’s: Luuk van Bree

2 Responses to “Treurig einde voor Nederlands eerste wereldkampioene”

  1. HARRY VAN ZUTPHEN Says:

    wat erg voor haar dat zij in die tijd leefde. Als men is zij nooit tot ontplooiing kunnen komen wat nog het ergste is.
    Als sportvrouw was zij nu bewonderd en gerespecteerd.
    En dat verschil is er omdat je te vroeg leefde. Maar mijn bewondering en respect heeft ze wel

  2. Wereldkampioen Mien van Bree mocht niet fietsen » INFOPLAZA Says:

    […] site Stuyfssportverhalen sprak enkele maanden geleden met Luuk van Bree, een neef van de wielrenster. “Ze deed gewoon wat ze […]


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: