Het bordje…

Wout Wagtmans won etappes in de Tour de France, en Giro d’Italia en droeg meerdere keren de gele trui. In de jaren vijftig, en vér daarna, waren Wout, en trouwens ook dorpsgenoot Wim van Est, dé grote sporthelden van het land. In 1994, op vierenzestigjarige leeftijd, vertrok Wagtmans naar de Grote Wielerhemel. Wout was dus een wielericoon. En naar iconen worden straten vernoemd. Ook in Almere. En dat laatste kun je wel overlaten aan de jongens van de straatnaamcommissie in deze poldergemeente.
Die wéten wel hoe je een sportheld moet eren. En na lang vergaderen van de commissie verscheen in het ‘grote niets’ opeens een straatnaambordje. Zomaar, in het ‘grote niets’ dus… Letterlijk, want er is namelijk niks! Hé-lé-máál niets. Ja, totale leegte en een overweldigende stilte! Alsof je op de prairie ergens in Montana bevindt, zoiets.  Woutje Wagtmans held van de geboortegolf, wordt levend gehouden aan een doodstille weg die zinderend in een puntje aan de horizon verdwijnt: een gebied dat in de allerergste nachtmerries van  pleinvreespatiënten voorkomt.

Aan de andere kant van het bordje bevindt zich een gigantisch, zwart kolkende wateroppervlakte waarvan vuurtorenwachters nerveus worden.
En kijkend naar rechts  zie je een natuurgebied dat de Serengetivlakte van Nederland genoemd wordt en waar afgelopen winter honderden hoefdieren de hongerdood stierven. Een gebied waar ze de wolf weer willen introduceren want er woont toch niemand.
In deze lugubere, sinistere omgeving, waar je niet eens dood gevonden wil worden, wordt  dus één van de grootste vaderlandse wielerlegendes geëerd.
Goed gedaan Almere, maar niet heus…

4 Responses to “Het bordje…”

 1. boerin Says:

  Wat wil je ook … Almere?
  De bestuurders willen ons laten geloven dat ze zo`n vooruitziende kijk op allerlei zaken hebben!
  Het gepeupel … wij dus .. weten het veel beter !
  Dat bord moet daar weg!

 2. Vincent Says:

  Jullie zouden eens gewoon moeten komen fietsen in Almere en omstreken! Er zijn diverse mooie plekken waar je niet eens naar hoeft te zoeken. Het is een prachtige omgeving.

  Mensen van buiten Flevoland weten dit alleen niet en blijven liever vastgeroest in hun oude gedachten.

 3. bertus Says:

  veel meer mensen dan u denkt weten hoe je kunt fietsen in de flevopolder. maar als je wout wagtmans alleen maar een een fietspad gunt in de middle of nowhere ben jezelf vastgeroest.
  het gaat immers niet om het fietsen maar om dat instituut wagtmans.

 4. Vincent Says:

  Juist de omgeving waar dit pad ligt is de grens van een zeer mooie omgeving. Uitzicht over het Markermeer en aan de andere kant de Oostvaardersplassen. Met windkracht 7 afzien op de dijk is toch ook wat wielrennen mooi maakt?


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: