Gemiste kans…

Het Amsterdams schoolbasketbalkampioenschap, is ongetwijfeld het aller-leukste sporttoernooi van de stad. Over verschillende sporthallen strijden meer dan driehonderd teams voor de titel. Een week voor kerst vindt in de Apollohal de ultieme climax plaats want de finale.
Het basketbaltempeltje zindert, kolkt en bruist van de meegekomen supporters. Ouders, opa’s oma’s, complete scholen met spandoeken schreeuwen hun team naar de overwinning. En voor de spelers staat er meer op spel dan een titel: prestige. Op het schoolplein wacht de winnaars namelijk ‘eeuwige roem.’
Simon Fluks, Mattijs Hak, Jirrian Roodheuvel en Bas Butler, (foto: links) vier vriendjes van de Wielewaalschool waren daar goed van doordrongen. Dat het kwartet ook nog eens gezegend was met een flink portie talent was mooi meegenomen. Met kwikzilver, hartstochtelijk aanvalsspel werden tegenstanders opgerold, en kregen ‘patje’ zoveel ze wilden. De Wielewaal werd kampioen en basketbalclub Mosquito’s lijfde het talent onmiddellijk in, waar het verder werd geslepen, en gepolijst.
De ‘slijper’ was de Amerikaanse oud-prof Tree Marianoux, trainer bij Mosquito’s. In de loop van de jaren bezorgde het kwartet hun club meerdere nationale titels. Voor het grotere werk waren ze door Marianoux klaargestoomd. Laat de de betaalde clubs maar komen, want heel basketballend Nederland wist welk talent in de Apollohal aanwezig was. Behalve profclub Amsterdam! Wat je van ver haalt moet veel lekkerder zijn, dacht de hoofdstedelijke basketbaltrots, en trok maar weer een blik Amerikanen open… Waarmee het wanbeleid van deze club duidelijk werd.
Terwijl ‘abc Amsterdam’ op het randje van faillissement zweeft en vecht voor hun bestaan, hebben andere hun slag geslagen.
Zo speelt Mattijs Hak bij de Giants in Bergen op Zoom wekelijks de spijkers uit de vloer. De pointguard is met zijn tomeloze aanvalsdrift de lieveling van het thuispubliek.
Simon Fluks werd gecontracteerd door basketbalclub Weert waar hij eind vorig jaar zijn contract inruilde om in Spanje te spelen.
Avantmedic Lleida een ploeg in de Spaanse vierde divisie, heeft grootste plannen om de Iberische top te halen en daarin mag Fluks  zijn bijdrage leveren.
Jirrian Roodheuvel, misschien het grootste talent, speler onder meer bij profclub Omniworld, revalideert momenteel van een langdurige blessure. Bas Butler de twee meter lange guard had het allemaal wel gezien en koos voor een studie econometrie aan de UvA.

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: