Maas en het kruis van Zijlaard

Met een beetje fantasie kan je de samenwerking duiden als een pact sluiten met de duivel. Maas van Beek én Joop Zijlaard, vrienden zullen het nooit worden, maar zijn wél verbonden door  één band: onblusbare eerzucht.
Eind vorig jaar liet wielrenner Maas van Beek de wereld versteld staan door het werelduurrecord achter de derny te verbreken. Gezien zijn leeftijd van 53 jaar, kan je Van Beeks record  gerust opmerkelijk noemen en wordt het door kenners van het metier op zijn juiste waarde geschat. Maar niet bij iedereen! In bepaalde kringen stak en schuurde het dat  die ‘ouwe zak’ zijn plaatsje in het Guinness Book of Record opeiste.
Wie die kringen zijn? Volgens  Van Beek is dat Joop Zijlaard, de gangmaker van de onttroonde recordhouder Matthe Pronk. Want het was Joop Zijlaard (foto: rechts) die tot zijn ontzetting moest toezien dat het record van zijn poulain, Matthe Pronk, een jonge beroepsrenner, uit de boeken werd gekukeld.
Op wielerbanen  is Zijlaards eerzucht bekend, de Rotterdamse gangmaker wil overal en altijd winnen. En soms gaat dat nou eenmaal niet! Dan heeft Joop goed de pest erin, wat voor een ‘sportman’ wel weer een goede eigenschap is. Tijdens een persconferentie ter ere van Van Beeks’ record, en in bijzijn van camera’s van SBS6, maakte Zijlaard insinuerende opmerkingen over Maas’ fiets, die volgens hem niet aan de juiste reglementen voldeed.
Het vuur van een naderende rel was ontstoken, maar werd ook weer snel geblust. Maas van Beek, inwoner van Barneveld, mag dan ‘s werelds snelste man achter de derny zijn, maar is niet van de pot gerukt. En aangezien één en één  twee is, en Van Beek het record nóg scherper wil stellen, en ook nog eens het feit dat Zijlaard de beste gangmaker is, gebeurde er iets dat niemand voor mogelijk hield. Van Beek gaat met zijn criticaster een samenwerkingsverband aan.
Insiders hadden Van Beek verzekerd dat Zijlaard de beste abri had, wat staat voor zuigkracht. Voor de verse recordhouder het sein om tijdens de laatste gehouden Zesdaagse van Apeldoorn, drie avonden lang, Zijlaard te observeren wat nou diens geheim is. En laat die Van Beek dat nou ontdekken! Het kruis! Maar laat Maas dat zelf maar vertellen.
‘Zijlaard is kort, breed en dik’, onthult de Barnevelder. ‘Aangezien je de zadelhoogte reglementair niet mag veranderen, heeft de man het ideale lijf voor een gangmaker. Want’, gaat hij verder, ‘bij lange gangmakers vormen de benen een trechter, wat veel tegenwind veroorzaakt. Bij Joop heb je dat niet, want zijn kruis houd alle wind tegen.’
De rest is geschiedenis want Maas van Beek benaderde Joop Zijlaard en het contact was gelegd. In mei reist het duo af naar Moskou om een nieuwe aanval op het record te doen.
Aan zo’n recordpoging hangt een kostenplaatje. Van Beek heeft daarvoor tienduizend euro nodig en is op zoek naar goede sponsors. Maar daar krijgen eventuele geldschieters wel wat voor terug verzekert de recordhouder.
Aan de voorbereiding van Maas van Beek ligt het niet.
Terwijl gans het land zucht onder de kou, sneeuw en ander ongemakken, overwintert Maas van Beek in Brazilië. ‘Ik ben hier bij mijn schoonouders. En nee, de fiets heb ik thuis gelaten, maar loop wel iedere dag te rennen over het strand en in een lokale sportschool onderhoud ik de spierkracht.’
Van Maas van Beek zijn we nog niet af…

Wordt vervolgd

Foto: bf-one.com

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: