Tachtigduizend brullende motoren in Ocean City

Als de hel een geluid heeft, dan moet dat lijken op tachtigduizend brullende motoren. Want zoveel motorrijders treffen elkaar bij de Delmarva Bike Week, het jaarlijkse treffen in Ocean City, een badplaats aan de kust van Maryland, waar ik tijdens een rondreis door The Southern States belandt. En kennismaak met woeste kerels met Wehrmachthelmen, die bijbeltraktaatjes uitdelen.

En ze waren allemaal aanwezig. De Red Knights, de Blood Brothers, de mannen van de American Legion Riders, de Vietnam Riders, en veel, heel veel ‘vrije’ rijders. Onder hun kont het ultieme vrijheidssymbool, een ploffende, en grommende Harley- Davidson. Als de hel een geluid heeft dan moet dat lijken op tachtigduizend brullende motoren. Want zoveel motorrijders troffen elkaar bij het Delmarva Bike Week, het jaarlijkse treffen in Ocean City, een badplaats aan de kust van Maryland, niet ver van de staatsgrens met Virginia, waar ik, tijdens een rondreis door The Soutern States, doortrok.
Mouwloos jack
Hoewel ik nooit een buddysit tussen de benen heb gehad, is, volgens mij, motorrijden in Amerika, van een heel andere beleving dan thuis. In Amsterdam zie ik motorrijders altijd gehuld in dik leer mét een helm op. Biken door Ocean City onder een gloeiende zon, doe je in een mouwloze jack al dan niet met een bandana op het hoofd. In een urenlange optocht, wiel aan wiel, van de vroege morgen tot laat in de avond, over de vijftien kilometer lange boulevard, is het zien en gezien worden. Waarbij motoren van het model ‘chopper’ met de verbeelding aan de haal gaan.
Motormode
Choppers zijn kunstvoorwerpen en horen thuis in een museum en niet op de weg. Sommigen zijn van een surrealistische schoonheid, anderen lijken eerder op een rijdend staalboek van een spiegelfabriek. Favoriete stopplaats blijkt de plaatselijke Harley-Davidson dealer te zijn waar, in de showroom, o ironie, geen motor te bekennen valt maar wél alles op het gebied van motormode.
vakantie2003 011Op de immense parkeerplaats staan honderden motoren, en tientallen stalletjes waar de Confederale rebellenvlag uitdagend boven wappert. De modale gemotoriseerde rebel komt duidelijk aan zijn trekken. Je kunt er je tank kunstzinnig laten beschilderen, helmen kopen, leren kleding, zonnebrillen en de patches: de fel gekleurde, gestileerde afbeeldingen, die door een zwetende dame achter een ratelende naaimachine, direct op je jack worden genaaid. Patches, daar is de status van een motorrijder aan af te lezen.
En uit sommige afbeeldingen blijkt dat bikers een ijzeren geheugen hebben. Dat filmster Jane Fonda midden in de Vietnam-oorlog naar Hanoi vertrok om haar sympathie met Amerika’s vijand te betuigen, dat zijn ze in ‘het Zuiden’ nog lang niet vergeten. ‘Fuck Jane’ staat er dan ook op tientallen patches, waarbij de actrice in compromitterende houding wordt afgebeeld, terwijl ze ‘verwend’ wordt door Ho Tchi Min, de toenmalige leider van de Vietcong. Dat haar eveneens acterende broer Peter Fonda zich uiteindelijk tot Amerika’ s ultieme Easy Rider zou ontpoppen, doet daar blijkbaar weinig aan af.
Praise the Lord
Bij een van die stalletjes stond een angstaanjagend uitziende kerel voorzien van een woeste baard, getatoeëerde armen en gehelmd met ‘model Wehrmacht 1941’, die de stevige indruk wekte trek te hebben om mijn kop er af te slaan. Wát een vooroordeel. Terwijl hij een bijbeltraktaatje in mijn handen stopte gromde hij of ik mij wel bewust was dat HIJ ook voor mij gestorven was. Halleluja-juteperen! Praise the Lord!
Voor mij stond een heuse Rider for Jesus, althans dat stond met grote letters op zijn armen én achter op zijn jack. Zijn motor bleek een missiepost op twee wielen te zijn waar de Heer, via de airbrushtechniek, een heel prominente plaats op innam. Nooit meer vergeet ik die ene afbeelding van een aan het kruis genagelde Jezus die mij, glimmend en blinkend, vanaf een benzinetank, lijdend aankeek.
vakantie2005 030Ik moet mijzelf door een wirwar van gestalde motoren wringen om de ingang van de obscure lokale kroeg, te bereiken, waar ik ’s avonds, gelokt door tonen van een rock ’n rollband, naar binnen stap. Bij binnenkomst beland ik vrijwel meteen in de wereld van ZizzyTop en Jerry Springer. De band speelt nummers van Creedence Clearwater en de zangeres lijkt griezelig veel op wijlen Janis Joplin.
Lullig T-shirtje
De tent barst uit zijn voegen. Mannen met baarden tot aan de navel, haarvlechten, bandana én de broodnodige tatoo’s, staan zwetend schouder aan lijf. Iedereen is ‘motorcorrect’gekleed, wat staat voor veel leer, denim en laarzen. Ik loop rond in een oenige korte broek en lullig T-shirtje. Bier wordt gedronken uit flessen en op het poolbiljart ligt een meid te slapen, in kennelijke staat. Als het motorvolk ergens een talent voor heeft dan is het wel om iedereen in zijn waarde te laten: mij wordt geen blik gegund.
En dan gebeuren er verschillende dingen tegelijk. Opgezweept door bier, én de muziek springen een paar meiden op de bar. T-shirts worden uitgetrokken die het publiek in verdwijnen: blote borsten dansen en deinen op de maat van de rauwe klanken van Janis. Een van de bikers blijkt over ongekende creatieve talenten te beschikken. Met een keu krijtje begint hij tepels blauw te ‘krijten’.
Terwijl zes blauwe punten in het rond zwiepen gaat de kroeg helemaal los. Met acht Budweisers achter de huig brul ik dapper mee, deel ‘high fyfe’s’uit, en neem mijzelf plechtig voor ook een motor aan te schaffen…
Het is nu vier weken verder, als ik, broodnuchter, dit verhaal zit te schrijven en besef dat ik eigenlijk best tevreden ben met mijn bike.
Liefdevol kijk ik naar buiten waar mijn Gazelle, type Opafiets, staat weg te rotten.

geplaatst: Het Parool

 

 

Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: