Meindert Klem favoriet bij Ergohead

In 1990 leek het roeivereniging Nereus wel aardig om als opluistering van een lustrum een wedstrijd op de ergometer te houden. Inmiddels is het indoorroeien uitgegroeid tot een heuse sport. Eind deze maand vindt de jaarlijkse Ergohead plaats een wedstrijd over zes kilometer. Amsterdammer Meindert Klem is favoriet.

Of roeien op een apparaat een lachertje is? Zeg dat nou niet tegen Meindert Klem want die stapt helemaal kapot na een wedstrijd van de ergometer. Zijn keel voelt dan als schuurpapier en hoe vaak heeft hij zich niet moeten leeg kotsen?  Voor de goede orde, Klem, 20 jaar, is dus geen sportschoolpiepeltje! Hij is namelijk wél de roeier van de lange adem die pas bij zware weersomstandigheden op stoom komt. Zoals bij de laatste Hel van het Noorden.
Een roeiwedstrijd op het Eemskanaal over tien kilometer waarbij de windmeter niet onder de acht kwam. Klem, die deze koers als junior al twee keer gewonnen had, stapte met een goed gevoel in zijn skiff. Na vijf kilometer had de student internationale betrekkingen, de snelste tijd, om in een veld van veertig boten, alsnog derde te worden. Voor de roeibond was Klem was daarmee een serieuze kandidaat voor de Holland Acht. Daar dacht hij zelf iets anders over.
,,De Acht is voor het publiek spektakel. Maar zelf zit ik liever in de dubbel twee want dat is technisch gezien veel moeilijker. Samen met Olivier Siegelaar hebben wij meegedaan aan het laatste wereldkampioenschap. Onze voorbereiding was niet zo best. Wij zaten pas tien dagen met elkaar in de boot en twee dagen voor het WK hadden wij nog een zware wedstrijd in Luzerne gevaren.’’ Klem evenals zijn maatje Siegelaar, hebben nog geen Olympische nominatie.  Komend seizoen wacht hen de kwalificatiewedstrijden in de Worldcup, waarmee een ticket naar Peking te verdienen valt. Een lastige klus. Er zijn zes ploegen voor maar twee plaatsen.
Voor Klem wordt deze winter daarom cruciaal. Het fundament van de conditie moet nog steviger worden, de longinhoud nog groter, de dijbeen en rugspieren gestaald. De ergometer is daarbij een handig hulpmiddel. ,,Ergoroeien is alleen fysiek waar geen techniek aan te pas komt,’’ onthult Klem. ,,Het is trekken en rammen over een virtuele afstand van zes kilometer. Met mijn eenennegentig kilo ben ik in het nadeel. De huidige kampioen, Sjoerd Hamburger, is vijftien kilo zwaarder. In een boot maakt dat niet zo veel uit want dat extra gewicht moet je maar meeslepen. De komende Ergohead heeft een heel sterk deelnemersveld. Van de Nederlanders ben ik favoriet. Maar ik weet niet wat voor buitenlanders aan de start staan.’’
Is het ergoroeien in Nederland een leuk alternatief om te overwinteren, anders is het in Amerika. Klem weet als geen ander hoe dat daar toegaat. ,,Ik heb een jaar in Boston gestudeerd en geroeid. Vanaf eind oktober tot half maart kan daar niet geroeid worden want het water is bevroren. Het ergoroeien is daarom een heel serieuze aangelegenheid. Het wereldkampioenschap wordt dit jaar gehouden in Boston waar ik aan mee doe.’’
Meindert Klem is een no-nonsense sportman wars van uiterlijkheden. Een studentenvereniging is niets voor hem. Hij blijft zijn club Willem III trouw wat niet alleen met clubliefde te maken heeft. ,,Toen ik uit Boston terug kwam in Amsterdam heb ik mij direct weer gemeld bij Willem III. Die club heeft een botenhuis vol met het allerbeste materiaal. Ik kreeg meteen een nieuwe boot tot mijn beschikking. Ook was er direct een coach beschikbaar. Maar het is ook een heel leuke vereniging,’’ laat hij er snel op volgen.
Geplaatst: Mug januari 2008


Geef een reactie

error: Content is protected !!
%d bloggers liken dit: